It's difficult to live up to the 2001, and even more in a torrid vintage, but still the 2003 Turó d'en Mota is a superb effort, a realtriumph over the conditions of the vintage. Fine bakery aromas, faintlysmoky, perfumed with some balsamic aromas of camphor and petrol, but notraces of heat anywhere. The wine was disgorged after more than 10 yearsin contact with the lees and no matter how elegant this is, it has theclear signature of the place and wouldn't be mistaken for Champagne.It's clearly a very elegant Cava, but showing its rustic side, thecharacter of the place where the pure Xarello grows on the old vinesplanted on very chalky soils. Really lovely, tasty Cava, superb, notonly in the context of the vintage, but also in the context of allsparkling wines in the world! 3,378 bottles produced.
Recaredo ist eines der bemerkenswertesten Weingüter Spaniens. Bei der Herstellung der wohl aussergewöhnlichsten Schaumweine des Landes wird kein Aufwand gescheut. Die Rebberge werden biodynamisch bewirtschaftet. Sämtliche Trauben, stammen aus familieneigenen Rebbergen. Die Trauben werden sorgfältig von Hand geerntet. Die gesamte Herstellung von der Vinifikation bis hin zur zweiten Gärung in der Flasche inklusive Degorgieren findet im eigenen Keller statt. Die heranreifenden Schaumweine werden während der zweiten Gärung von Hand gerüttelt und - ohne vorheriges Einfrieren - zum Schluss von Hand degorgiert. Die Cavas von Recaredo sind herrlich trocken, ohne Dosage, sehr mineralisch geprägt und überwältigend vielschichtig.